Saknad

Sibylla Forsenström finns inte. Sedan femton år tillbaka lever hon helt utanför det etablerade samhällssystemet. Som en av Stockholms många uteliggare överlever hon dag för dag, med allt hon äger och har i sin ryggsäck. Att skaffa mat för dagen och en tillräckligt avskild plats att sova på kräver hennes energi dygnets alla timmar. Och det hjälper henne att hålla tankarna borta från det förflutna, varför hennes liv har blivit som det har. Så händer det som inte får hända. En natt råkar hon befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. En man blir utsatt för ett brutalt mord, och alltför många tecken pekar på att det är Sibylla som är den skyldiga. Ingen har frågat efter henne på femton år, men plötsligt är hon Sveriges mest eftersökta person. Överleva från dag till dag, det vet hon att hon klarar. Men nu gäller det att fly…

Priser och nomineringar

Vinnare av Glasnyckeln 2001 – Skandinaviens bästa kriminalroman

Nominerad till Bästa Svenska Kriminalroman 2000

Nominerad till Polonipriset 2000

Silverpocket 2002

Nominerad till Edgar Allan Poe Award, USA, för bästa utländska kriminalroman 2009

Saknad är en utmärkt svensk thriller med originella utgångspunkter.

Helt originell utan att någonsin verka sökt är denna berättelse om en kvinna i samhällsmarginalen och hennes dust med en seriemördares motiv är lika överraskande som övertygande.

I Karin Alvtegen har svensk kriminallitteratur en melodramatisk talang som kan bli oss till glädje i många kommande romaner.

I boken Saknad har Karin Alvtegen fått till en historia som har det mesta man kan begära av en thriller. Högt tempo, drivet språk, trovärdiga karaktärer och en mycket dramatisk upplösning.

Personligen finner jag den mer skrämmande i sin autenticitet och vad den lyckas berätta om vårt eget samhälle av idag än som deckare. Psykologin i Saknad är stark och djupt övertygande, porträttet av Sibylla nästintill briljant i sin närgångenhet. Det var längesedan jag läste en lika övertygande svensk deckare. Högsta betyg, utan tvekan.

Huvudpersonen, Sibylla Forsenström, återfinns bland Stockholms uteliggare. En stark, smart och uppfinningsrik kvinna – porträttet av henne har tecknats med stor respekt. Alvtegens roman är en hyllning till alla hemlösa trashankar, som inte ger upp, inte bara ger tusan i allt, utan faktiskt kämpar på

Alvtegen har infernaliskt skickligt komponerat sin deckarhistoria. Det handlar om relationer, psykologi, utanförskap, mod och medmänsklighet. Här finns människor och miljöer som känns verkliga. Ju mer man läser, ju mer vill man veta. Varför? Hur och vem? Jag lovar också att man blir överraskad. Slutsatsen blir att om någon ska kallas deckardrottning så är det Karin Alvtegen.

Karin Alvtegen är en skicklig berättare, som helt fångar sina läsare, när hon med frän realism beskriver hur Sibylla kämpar för att både klara sin existens och kunna bevisa sin oskuld till de fruktansvärda morden. Hon får läsaren att leva med intensivt i hela det spännande händelseförloppet, och både miljöer och människor gör ett trovärdigt intryck. Mötet med den verklige mördaren blir bokens rafflande slutknorr.

Hur fick du idén till Saknad?

Idén till Saknad fick jag en tidig oktobermorgon på en tunnelbaneperrong. En kvinna i min egen ålder, barfota och med en plastkasse i handen, trängde sig fram mellan oss stressade morgonpendlare och tiggde pengar. Jag såg henne skynda fram där mellan sänkta blickar och besvärade huvudskakningar. Ändå utstrålade hon värdighet. Jag kunde inte släppa tankarna på den där kvinnan. Jag började fundera över hur en människa kan bli så ensam att det inte har funnits en enda person i omgivningen som tog emot henne när hon började tappa fotfästet. Och jag fylldes av en djup respekt för henne, och över alla dessa människor som inte bara ger upp, utan som trots allt väljer att kämpa vidare.