Skuld

Peter Brolin sitter ensam på Nyléns konditori. Svårt skuldsatt, handlingsförlamad och i väntan på ännu en ångestattack. Plötsligt öppnas dörren och en okänd kvinna kommer fram till hans bord. Hon tar honom för någon annan än den han är och innan han har hunnit protestera har hon försvunnit igen. Efter sig lämnar hon ett paket som han mot tusen kronor i ersättning ska leverera till hennes man. Paketet och dess skrämmande innehåll drar in Peter i en mardrömslik jakt på en galen, besatt kvinna. En jakt där han till slut också tvingas konfrontera skuggorna från sitt eget förflutna.

Hur fick du idén till Skuld?

Idén till Skuld fick jag aldrig. Den blev till i samma ögonblick som den skrevs. Min huvudperson lider av panikångest, vilket jag själv gjorde under skrivandet. Jag var oerhört rädd under den här perioden, och i efterhand har jag insett att jag till stor del bearbetade min egen rädsla. Jag kunde själv skapa ondskan och sedan kontrollera den som jag ville. Men boken handlar också om två män som möts, deras växande vänskap och oväntade behov av varandra.

Förtätad thrillerstämning går som en dallrande nerv genom denna debutroman.

Oklarheten i vem som är jägaren och vem som är villebråd gör Skuld till en bok man helst läser utan pauser. Med tanke på livets oförutsägbarhet är intrigen skrämmande trovärdig i sin brist på vanlig vardagslogik.

Berättelsen tar flera överraskande vändningar men ingen känns ändå sökt – för ovanlighetens skull i en svensk deckare håller intrigen rakt igenom.

Karin Alvtegens debut är lysande. Hon kopplar omedelbart ett säkert grepp om den förskräckta läsaren. Hon levererar infernalisk ondska, psykologiska effekter, allvarsam humor varvat med ömsint kärlek till sina rollfigurer.

En gripande och spännande historia om vänskap och skuld. Slutet är överraskande och intelligent.

Karin Alvetgens thrillerdebut fyller högt ställda krav på spänning, tempo och hisnande överraskningar. Berättelsen om en vanlig mans konfrontation med ondska och skuld är lysande.

Isande thriller som ger mersmak.

Med egenartat spänningsraffinemang fortsätter så handlingen mot klimax. Sensation följer på sensation som plockades de ur kinesiska askar med ständiga överraskningar ända till det överrumplande slutet. Jag tror att man kan vänta sig mycket av Karin Alvtegen i fortsättningen. Hon är faktiskt redan nu ett stjärnskott på den svenska thrillerhimlen.