Skam

Monika och Maj-Britt är vid första anblicken så olika som två människor kan vara. Monika är både utåtriktad och framgångsrik i sitt arbete som överläkare, medan Maj-Britt är en kraftigt överviktig ensling som snabbt bryter ner varje person som hemtjänsten vågar skicka. De har dock en sak gemensam – ett smärtsamt förflutet som gör att de inte vågar låta någon komma dem nära. Både Monika och Maj-Britt drabbas till slut av händelser som återuppväcker de onda minnena och deras liv kommer att förändras för alltid. Men det är först när de två främlingarna möts som allt ställs på sin spets: Kommer de att kunna försonas med sitt förflutna, med skammen? Eller måste något offras på vägen? Skam är en spännande och omskakande skildring om rädslans makt, om sträng religiös uppfostran och förbjuden sexualitet. Och om den största skammen av dem alla: Att aldrig ha känt sig älskad.

Priser och nomineringar

Nominerad till Duncan Lawrie International Dagger Award 2007

Platinapocket 2006 – Årets mest sålda pocketroman!

Vald till Årets Bok av Månadens Boks läsare!

Karin Alvtegens nya roman bekräftar hennes starka position som den författare i Norden, som skriver de mest oroväckande och smärtsamma kriminalromanerna i helt egen stil. /—/Om man kan säga att Graham Greene på sin tid skrev katolska spänningsromaner, kan man definitivt säga att vi med Karin Alvtegen har fått en nyskapande författare av protestantiska kriminalromaner med en existentiell tematik. /—/ ”Skam” är på så sätt ganska förfärlig, men ändå mycket svensk, i alla fall om man tänker på andra svenska konstnärer såsom Strindberg, Bergman och Lars Norén. Men ”Skam” är samtidigt en spännande, välskriven och suggestiv roman som förföriskt lockar läsaren in i en inte så trevlig historia, men som ändå tänder ett ljus av hopp mot slutet.

Förra året lyckades Karin Alvtegen imponera oss alla med sin roman ”Svek”; en penetrerande berättelse om den glädjelösa generationen, de stressade ”moderna” svenskarna, som med författarens egna ord tycks gripna av en oförklarlig rastlöshet och en fullständig avsaknad på förmågan att stanna upp och glädja sig åt de mål de redan har uppnått, präglade av en rädsla att något ska gå dem förbi. Nu, med ”Skam”, har hon återigen skrivit en övertygande historia om nutidsmänniskans känslomässiga fattigdom och ensamhet – och hon gör det med stor empati och överbevisande konstnärlig säkerhet. /—/ Det är Strindberg anno 2005, är man frestad att säga. Också Karin Alvtegen sjunger den sorgliga visan om att ”det är synd om människorna” , och hon gör det med sin egen särpräglade stämma.

I Karin Alvtegen har svensk kriminallitteratur en melodramatisk talang som kan bli oss till glädje i många kommande romaner.

Hon är en stor människoskildrare, Karin Alvtegen. Det vill jag gärna säga. Så jag säger det igen: Karin Alvtegen är säkert en av de bästa författarna vi har i dag. Hennes samhällsskildring skär tvärs igenom ett Sverige av idag där yrkesmänniskorna lider av tomrummen i sina liv medan människorna som samhället har städat bort längtar likt levande begravda i sina ensliga lägenheter.
Så om kriminalromanen är död, såsom Gunnar Ohrlander antyder i en stor artikel i Aftonbladet häromdagen, vill jag bara säga: Grattis! Leve den nya kriminallitteraturen.

Underhållning av bästa kvalitet.

Olyckorna hopar sig, spänningen skruvas upp, den oundvikliga katastrofen närmar sig och briserar som en bomb. Men den är full av överraskningar och oväntade moment. Här finns en värme, en nerv och ett språk som är klart som vatten. Och en tilltro till läsarens förmåga att dra egna slutsatser om romanpersonerna med utgångspunkt från pusselbitar ur deras liv. Ondska och godhet, styrka och vanmakt finns hos dem alla.

Just så här skall en verkligt spännande underhållningsroman av bästa kvalitet smaka!

Alvtegen skimrar i sorgen.

När jag läser Karin Alvtegen händer alltid samma sak: gråten finns i halsen, den lite förbjudna elaka humorn får mig glad igen, och det är så tydligt hur väl hon kan beskriva personer och deras svarta tankar och avgrundskänslor.

På min privata författarhimmel lyser Alvtegens stjärna bland de starkaste.

En av Sveriges bästa författare är tillbaka med ännu en S-bok. Kring tabukänslan skam bygger hon upp storyn och väver samman karaktärernas öden så att det blir mer spännande än den värsta deckare. Ett måste när höstmörkret lägger sig!

Skuld, Svek och Skam. Det är psykologiska kärnbegrepp, men också titlar på romaner av Karin Alvtegen. Det är naturligtvis ingen slump: Vad det gäller människans själsliv är Alvtegen förmodligen en av våra bäst bevandrade författare.

Alvtegen skriver om existensen vånda, att det är helvetes svårt att vara människa, på ett enkelt, lättillgängligt sätt, utan åthävor eller alltför påtagligt spekulativa effekter. Därför får hon också en stor publik, en publik som hon, till skillnad från vissa andra underhållningsförfattare, verkligen förtjänar.

Det är här Alvtegens styrka finns: de underligas och ensammas vardag och den skruvade syn de har på sig själva och världen och som driver deras beslut. Övertygande gestaltar hon människors liv så att läsaren köper rädsla och logik. Det är imponerande och övertygande och som läsare kippar man efter andan, harmas och ängslas med de i svaghet försatta – och här går inget att förutsäga.

Det som vi annars knappast förstår av människors ynkedom blir här begripligt, tack vare Karin Alvtegens stora berättarskicklighet.

Hur fick du idén till Skam?

Här hoppas vi att det snart finns en text!