Fjärilseffekten

En bil krockar av en oförklarlig anledning med ett tåg. Elva människor dör. Vad ledde fram till olyckan? Finns det något som ett exakt startögonblick? Vem mer än bilens förare bär skulden?
Bodil är 55 år gammal när hon drabbas av en obotlig sjukdom. Hon bestämmer då, sig efter ett långt och krävande äktenskap, att lämna sin man. Själv börjar hon förbereda sig på att inte längre finnas. Tanken på döden skrämmer henne inte men hon behöver förstå varför livet blev som det blev. Varför har hon så ofta gjort det som förväntats av henne istället för att göra det hon själv faktiskt vill?

Bodil bestämmer sig för att försöka närma sig sin högpresterande dotter Viktoria, som präglats hårt av uppväxten med en dominant far och en undfallande mamma. Men innan hon hinner berätta om sin sjukdom bryter Viktoria kontakten.

Fjärilseffekten handlar om att våra gärningar verkar långt utanför våra egna liv. Om den fria viljans kamp mot barndomens kraft, och om vår ovilja att försonas med tillvarons villkor. Att vi alla en gång måste ta farväl av livets angelägenheter.

 

Recensioner

 

"Redan från första sidan har Karin Alvtegen byggt upp en spänning som lockar till oavbruten läsning. Händelse och val människor gör får effekt någon annanstans, dunkla samband uppenbaras, trådar vävs samman, livshistorien knyts skickligt ihop."

"Som alltid i Karin Alvtegens romaner handlar det om relationer. Också om barndomens påverkan. Om tystnad. Om hur relationer där det inte finns någon kommunikation obönhörligen förtvinar."

"I svensk bokutgivning idag, med alla dussindeckare som väller över oss, är det en ren njutning att ta del av en roman som griper och berör. Fjärilseffekten är en roman skriven med psykologisk skärpa och insikt och på ett språk så melodiskt att man nästan hör hur det porlar."
JönköpingsPosten

 

"Karin Alvtegen lyckas där så många andra författare går bet: att göra de stora känslorna rättvisa." 
M-magasin

 

"Karin Alvtegen använder den berättartekniskt tacksamma formen att dela upp boken kapitelvis för varje karaktär och varva dem romanen igenom. Intresset hålls vid liv och spänningen skruvas till för varje avsnitt. Som vanligt låter författaren oss njuta av ett smakfullt språk och hon värjer sig inte för att blottlägga våra fulaste, och banalaste, känslor och tankar. Kombinationen blir en psykologisk thriller av hög kvalitet. Och vem vet vad bladvändandet av Fjärilseffekten kan orsaka någonstans i världen?" 
Vestmanlands Läns Tidning

 

"Vilken underbar läsupplevelse! I och för sig är jag inte överraskad, jag har läst några andra av Karin Alvtegens böcker och hon hör till mina absoluta favoritförfattare."

Gefle Dagblad

 

"Bravo!"

"Svindlande. Alvtegens stil känns igen redan på första sidan. Hon har en säregen förmåga att gå från enkel vardagsdramatik till de stora frågorna."

Expressen

 

"Alla tre ser plötsligt sådant de tagit för givet utifrån, och funderar på vad som egentligen är viktigt i livet. Det kan låta klyschigt, men är snarare sympatiskt. Alvtegen lyckas fint med de olika berättarrösterna, och språket har ett sällsamt flyt." 
Aftonbladet

 

"Författaren är en skicklig berättare och hennes böcker skildrar människor från djupt psykologiska perspektiv. Det är lätt att hitta referenser till oss själva i hennes romanfigurer, en liten bit här och en liten bit där."

"Karin Alvtegen är otroligt skicklig på att beskriva dessa skeenden. Jag har läst hennes spännande deckare tidigare och även de vilar på psykologisk grund. Hennes språk rinner lätt sida efter sida och hon berättar sina historier på ett trovärdigt sätt."
Litteraturmagazinet

 

"När jag läst ut boken tänker jag länge på hur viktigt det är i relationer att man pratar med varandra även om det känns svårt. Att stoppa huvudet i sanden och låtsas att allt är bra fungerar inte i längden. Karin Alvtegen är en mästare i denna genre." 
Lennart Bergström, Bokhandlarn

 

"Karin Alvtegen är väldigt skicklig på att beskriva social determinism och Norénska familjerelationer. Bodils historia är romanens huvudspår och är en brännande skildring av skuld, mentalsjukdom och de mekanismer som gör att människor stannar i destruktiva relationer."

Uppsala Nya Tidning

 

"Hennes berättande är habilt och effektivt, och tonen är vackert vemodig när hon skildrar den äldre kvinnan inför döden, som ser tillbaka och rannsakar sig själv."

Tidningen Vi

Utgivningsår: 2013

FJÄRILSEFFEKTEN

"En marginell påverkan i systemet kan på sikt få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans."